Ik trok enkele dagen naar Milaan om Danique Ruiters te bezoeken. Ik vroeg me af hoe haar Erasmus-avontuur er aan toe ging en waarom ze voor deze mooie stad had gekozen.
Ben je benieuwd hoe het leven van een Erasmusstudent eruit ziet in Milaan? Lees dan zeker verder!


Natuurlijk kennen jullie Danique nog niet! Speciaal voor jullie stelt ze zich even kort voor.
“Hey! Mijn naam is Danique Ruiters. Ik ben 20 jaar en thuis zijn wij in totaal met 7. Mijn ouders, mijn twee broers en mijn twee honden! Aan de Hogeschool PXL in Hasselt studeer ik International Communication. Momenteel zit ik op Erasmus in Milaan tot begin februari en daarna vertrek ik op stage naar Zuid-Frankrijk. Dit academiejaar ben ik dus absoluut niet veel op de campus in Hasselt. Tot voor kort was ik in mijn vrije tijd leidster bij de Chiro, werkte ik in een restaurant en kledingwinkel. Daarnaast shop ik en ontdek ik enorm graag nieuwe plaatsen.”
Wat was jouw motivatie om op Erasmus te gaan?
“Een aantal jaar geleden ging mijn broer op Erasmus in Lyon. Dat heeft me enorm geïnspireerd. Ik kon zijn avontuur deels meevolgen dankzij foto’s die hij met het gezin deelde in onze Whatsappgroep. Daarnaast heb ik ook 3 zomers gewerkt op een camping in Zuid-Frankrijk. Deze ervaring heeft me doen proeven van enkele dingen: voor mezelf leren zorgen, mezelf ontdekken en mijn plan trekken, ver van mijn thuisnest. Dankzij deze combinatie stond ik te popelen tot het mijn beurt was om op Erasmus te gaan.”
Waarom heb je deze stad gekozen?
“Voor ik mijn beslissing nam om mijn Erasmus in Milaan te doen, was ik ervan overtuigd dat Frankrijk op nummer 1 stond. Uiteindelijk ben ik van gedachte veranderd. Ik koos dus voor Erasmus in Italië en stage in Frankrijk. Waarom deze keuze? Wel, ik kies graag voor iets uitdagend. Aangezien ik de Franse taal al onder de knie heb, zou dit interessanter zijn om toe te passen tijdens een stage in Frankrijk. In Italië heb ik dus uiteindelijk voor Milaan gekozen. Voorlopig is dit de enige connectie hier in Italië van Hogeschool PXL.
Uiteraard heb ik niet meteen toegehapt toen ik deze mogelijkheid kreeg. Op voorhand deed ik de nodige research om te kijken of ik er echt van overtuigd was en of de stad wel bij me zou passen, want dat mag je ook niet onderschatten natuurlijk! Het is heel belangrijk dat je een stad kiest waar je 100% achter staat aangezien je er toch de nodige maanden zal verblijven. Milaan staat natuurlijk ook bekend als modestad, wat zeer interessant is als je van shoppen houdt!”
Welke lessen volg je?
“Twee weken voor mijn academiejaar startte, heb ik een Italiaanse cursus gevolgd hier op de campus in Milaan. In de week van 26 september, de start van het academiejaar, mocht ik een aantal lessen meevolgen om te kijken welke vakken me het meest zouden interesseren. Uiteindelijk heb ik dan voor volgende vakken gekozen:
- Financial Communication & Investor Relations
- Competitive Positioning & Branding New Products
- Professional Writing
- Retail & Marketing Innovation
Het samenstellen van mijn agenda was niet altijd even gemakkelijk. Ik moest zelf uitzoeken of ik eventuele overlappingen zou hebben of niet. Nu heeft iedereen eigenlijk zijn eigen persoonlijk schema. Mijn vakken vallen bijvoorbeeld op woensdag, donderdag en vrijdag.”
Hoe valt het Italiaanse onderwijssysteem mee? Wat zijn de grootste verschillen tussen PXL en IULM University of Milan?
“Het onderwijssysteem is duidelijk anders dan bij ons. Hier in Milaan komt het vaak voor dat studenten veel te laat de les binnenkomen. Ze verontschuldigen zich niet en krijgen ook geen sancties, ze wandelen gewoon binnen en nemen plaats. Als je naar het toilet moet gaan, hoef je dat zelfs niet te vragen, je kan gewoon opstaan en gaan. Ook als studenten ergens anders naartoe moeten, bijvoorbeeld naar een andere les of naar huis, dan verlaten ze het lokaal gewoon. Aan de andere kant is het hier ook heel normaal dat studenten ‘non attending’ zijn en vakken op zichzelf doen. Die keuze kan je in het begin van het academiejaar maken. Als je als Erasmusstudent graag 2 vakken volgt die op hetzelfde moment gegeven worden, dan kan je er voor kiezen om één van de twee zelf te verwerken.
Mijn lessen worden bovendien ook bijna altijd in een grotere aula gegeven. Het nadeel hiervan vind ik persoonlijk dat het moeilijker is om contacten te leggen met andere studenten. Vaak zijn er al groepjes, zeker onder de Italianen. Daarnaast is de afstand tussen de studenten en de lectoren veel groter dan bij ons. Op PXL kennen de lectoren ons bij naam, maar dit zou in IULM niet snel het geval zijn. Wel herkennen ze je van zien.”
Hoe heb je vrienden gemaakt?
“Zoals ik al vermeldde, bood de universiteit een cursus Italiaans aan. Deze was niet verplicht maar ik heb er toch voor gekozen om deze te volgen. Hier leerde ik al snel de basis van de Italiaanse taal. Tijdens deze cursus heb ik veel Erasmusstudenten leren kennen. Dit zou ik zeker aanraden moest je naar Milaan of eender welke stad willen gaan. Af en toe doen we met deze groep allerlei activiteiten zoals samen gezellig wat gaan drinken, onderlinge vragenrondes en nog veel meer.
Daarnaast maak ik deel uit van ESN, Erasmus Student Network. Dit is een studentenorganisatie speciaal voor Erasmusstudenten. Zij organiseren verschillende activiteiten om elkaar te leren kennen. Het kan variëren van feestjes tot andere steden bezoeken! Ik ben bijvoorbeeld eind september naar een club geweest met ESN, waar nog veel meer Erasmusstudenten aanwezig waren. Om hier deel van uit te maken, heb je wel een ESN-pasje nodig. Dit pasje is heel handig, want op bepaalde plaatsen of websites kan je zelfs korting krijgen. Zo geeft Ryanair gratis 20kg bagage én 10% korting op vluchten. De organisatoren van ESN maken maandelijks een planning met uitstapjes en activiteiten. Volgende maand gaan we bijvoorbeeld met alle Erasmusstudenten uit Italië een weekendje naar Rome!”
Was de zoektocht naar een accommodatie moeilijk? Kreeg je hulp van de universiteit? Heb je tips?
“Op de website van de universiteit stonden diverse links om een accommodatie te vinden. Deze heb ik dan ook gebruikt. Ik heb ongeveer 2 weken gezocht naar een kot. Vaak moest ik dubbelchecken of de locatie wel bestond, maar het is toch gemakkelijk gelukt om een accommodatie te vinden. Ik heb mijn kot gevonden via SpotAHome.
Waar je zeker rekening mee moet houden met het zoeken van een accommodatie:
- Begin op tijd met zoeken
- Check de website van je universiteit
- Dubbelcheck altijd of de locatie effectief bestaat
- Lees je contract goed na”
Ben je tevreden?
“Ik ben heel erg tevreden. De stad is supergezellig, je geraakt overal gemakkelijk met de metro en de tram. Een dikke tien dus voor het openbaar vervoer. Mijn kot ligt op 2 stops van de Duomo wat heel erg handig is. Het is ideaal om een kot te hebben vlakbij het centrum. Het enige nadeel is dat mijn ramen uit enkel glas bestaan. Voordat ik op Erasmus vertrok, was ik helemaal niet gewend aan het ‘kotleven’. De eerste weken heb ik regelmatig wakker gelegen van het lawaai. Dit was dus even wennen.”
Welke plaatsen zou je aanraden om te bezoeken in de buurt van ¨Milaan?
“Wat ik zeker kan aanraden als student is Brera. Dat is een enorm gezellige buurt waar er 2 straatjes heel erg bekend staan. Een van de straten heet het donkere straatje en de andere het lichte straatje. In deze buurt zijn er veel mogelijkheden om te aperitieven. Ik heb er onlangs nog een cocktail gedronken en hapjes gegeten voor 10 euro.
Een andere plaats die je ook zeker moet onthouden is Parco Sempione. Dat is een groot park naast het kasteel Castello Sforzesco. Je kan er rustig rondwandelen en er is veel groen te vinden in het park. Ik ga er regelmatig naartoe om te lezen in mijn Italiaanse roman.
Uiteraard zou je zeker eens naar Navigli moeten gaan, het is een beetje het Amsterdam van Milaan: een gezellig kanaal is met in de zijstraatjes restaurantjes en cafeetjes. Ik vind het persoonlijk een hele leuke buurt.
Niet te vergeten: Milaan staat ook bekend om te shoppen natuurlijk. En geloof me, dat kan je hier goed! Overal vind je winkels. Porta Venezia is een buurt waar ze enorm veel winkels hebben en waar het over het algemeen een pak minder druk is dan achter de dom.
En tot slot raad ik het zeker aan om enkele weken eerder naar Milaan te komen als je een fan bent van mode. Ik heb enkele celebrities en shows gezien van Milano Fashion Week. Dit is absoluut een unieke ervaring!”
Zou je de mogelijkheid overwegen om voor langere tijd in het buitenland te gaan wonen?
Ja! Zeker weten, daar hoef ik niet over na te denken. Ik wist al heel vroeg dat ik nooit mijn hele leven in België zou willen blijven. Mijn Erasmuservaring heeft deze gedachte niet beïnvloed maar heeft me wel zekerheid en vertrouwen gegeven. Alle begin is moeilijk, maar eens je je draai vindt, is alles mogelijk.”
Last but not least welke score geef je jouw Erasmusstad op basis van de volgende onderwerpen
- Eten: 10/ 10 “Ik mag echt niet klagen!”
- Omgeving: 10/10 “Milaan is erg centraal en ideaal om te reizen naar andere steden”
- Weer: 9/10 “In september was het misschien zelfs te warm, maar nu in oktober valt de temperatuur heel goed mee”
- School: 10/10 “Ik ben heel erg tevreden over de universiteit! De catering is wel iets duurder dan bij ons.”
Reactie plaatsen
Reacties
Heel vlot geschreven! Keep up the good work, lieve Birthe! Ik ben ontzettend trots op je x
Wat een leuk artikel is dat geworden!