De voor- en nadelen van Erasmus Lissabon editie

Twijfel je nog om op Erasmus te gaan? Waarschijnlijk kreeg je dan wel eens het advies om alle voor- en nadelen op te lijsten. Ik ging speciaal naar Lissabon om eens aan onze Erasmus-studenten te vragen wat zoal de voor- en nadelen zijn. 

Ik mocht de studenten Elanur Katoglu en Jill Schabregs interviewen. Ze studeren alle twee communicatie in Lissabon.

Wat zijn de voordelen van het hele Erasmus-gebeuren?

Jill: "Je wordt sowieso veel zelfstandiger en je leert jezelf heel erg kennen. Daarnaast durf je sneller mensen aanspreken omdat je weet dat iedereen nieuwe mensen wil leren kennen.”

Elanur: “Je leert enorm veel bij. Ik ben veel zelfstandiger geworden. Elke Erasmus-student is hier alleen en iedereen is er voor elkaar. Als er wat is krijg ik altijd snel hulp van mede-Erasmusstudenten.

In België is het stukken moeilijker om nieuwe mensen te leren kennen, vind ik. Dit komt omdat iedereen meestal zijn vaste vriendengroep heeft. Niemand is echt meer op zoek naar vrienden. Als je op Erasmus bent, staat iedereen meer open voor nieuwe vriendschappen omdat iedereen alleen naar een nieuwe stad trekt."

 

Wat zijn de nadelen wat betreft op Erasmus gaan?

Jill & Elanur: "Die zijn er voor ons persoonlijk niet. Natuurlijk zijn er mensen die het er moeilijker mee hebben maar wij gingen al vanaf de eerste dag naar buiten en zijn meteen met mensen gaan afspreken.  

Jill: "Ik had altijd gedacht dat ik iedereen heel erg ging missen, maar nu dat ik hier ben heb ik daar zelfs de tijd niet voor. Je leeft hier echt dubbel zo hard."

Elanur: "Wat misschien wel een nadeel kan zijn is de administratie die erbij komt kijken. Je moet allerlei documenten in orde maken"

Wat zijn de voordelen van Erasmus in Lissabon?

Elanur: "Eén van de grootste voordelen in Lissabon is het weer, we zijn zelfs al eens na de les gaan surfen. In november is het rond de 20 graden. Wanneer het mooi weer is, ben je automatisch al gelukkiger. Wat ik zelf ook een voordeel vind, is het openbaar vervoer. Ik neem hier de bus, metro en de trein en zo kan ik veel plaatsen zien. Daarnaast is het hier ook heel erg goedkoop om een Uber (taxi) te nemen. "

Jill: “De metro in Lissabon. Er zijn verschillende lijnen waardoor je gemakkelijk overal naar toe kan gaan. Daarnaast is er in Lissabon super veel te doen. Je kan kiezen om een dag naar het strand te gaan of een dag een stadje te bezoeken. Lissabon ligt heel erg centraal waardoor je gemakkelijk overal naar toe kan gaan.”

Elanur & Jill: Ook heb je Erasmus Life Lisbon en ESN (Erasmus Student Network). Dit zijn 2 netwerken die erg veel activiteiten organiseren. Toen we nog maar net in Lissabon waren hadden ze een welcome dinner voorzien. Daarnaast zorgden ze zelfs een speeddating event waar je nieuwe mensen kon leren kennen (vriendschappelijk dan ;-)). Hier hebben we veel medestudenten leren ontmoet. Je merkt snel dat Lissabon ook een echte studentenstad is, wanneer je op straat wandelt hoor je regelmatig Nederlanders en Duitsers“

 

Wat zijn de nadelen van Erasmus in Lissabon?

Jill: "Duidelijk de administratie, om bijvoorbeeld een metrokaart aan te vragen is dat al best een gedoe. In België kan je dat makkelijk online doen, maar hier moet je eerst een papier gaan afhalen, dat invullen, dan teruggaan, opnieuw een nummertje trekken, wachten tot je aan de beurt bent. Het hele proces duurt langer.”

Elanur: “Het is moeilijk te bepalen welke kledij je in de ochtend moet aandoen. Over het algemeen is het meestal wel warm. Dit komt door zowel de temperatuur als de heuvels die je moet bewandelen wanneer je ergens naartoe gaat. Lissabon is allesbehalve vlak.

 

Zijn er voordelen wat betreft studeren in een Portugese school?

Jill: “We hebben veel vrije tijd. Dinsdag en vrijdag zijn onze vrije dagen, daarnaast hebben we op maandag maar 1 les op de hele dag. Ook hebben we geluk dat al onze vakken in het Engels zijn. Er zijn namelijk Erasmusstudenten die ook Portugese vakken volgen.

Elanur: “De lectoren zijn hier heel erg behulpzaam en hun niveau van de Engelse taal is heel goed. Daarnaast leggen de lectoren veel minder druk op de studenten. Te laat komen is geen probleem, wanneer je een taak wat later indient krijg je niet automatisch een 0”

 

Nadelen van het studeren in een Portugese school

Elanur & Jill: “We zijn absoluut geen fan van de catering. Ze serveren bijvoorbeeld bonen of rijst met tonijn. Ze maken wel lekkere toast en koffie. Op vlak van eten missen we de PXL heel erg. Hier kan geen enkele catering tegen op.”

Jill: “We hebben geen herfstvakantie, maar wel een kerstvakantie. Ook is het hier in Portugal heel erg normaal dat de lectoren altijd te laat komen”

Elanur: “Onze Portugese versie van Blackboard “Moodle” is heel erg chaotisch. Ze vertellen ons bijvoorbeeld in de les dat we tegen een bepaalde datum een deadline hebben voor een taak. Wanneer we deze dan willen gaan opzoeken online kan je dit nergens gestructureerd terugvinden. Vaak doen de studenten maar wat en freestylen ze.”

 

Dat waren zowat alle voor- en nadelen van Elanur en Jill.

Om je een beter inzicht te geven zal ik nog enkele algemene voor- en nadelen van Erasmus opsommen in een lijstje.

Voordelen Erasmus Nadelen Erasmus: dingen waar je rekening mee moet houden
+ Je maakt vrienden over de hele wereld - Veel administratie
+ Je hebt de mogelijkheid om een nieuwe taal te leren - Een kot in het buitenland zoeken is niet altijd gemakkelijk
+ Een Erasmus ervaring staat mooi op je CV - Een lessenrooster samenstellen
+ Je ontdekt nieuwe culturen - Het is best duur (uitgaan, boodschappen)
+ Je krijgt een beurs wat een stukje van de kosten dekt - Het gemis van vrienden en familie
+ Je wordt volwassener en zelfstandiger - Het kan eenzaam zijn
+ Je leert jezelf kennen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.